88.jpgquiroga.jpg77.jpg33.jpg 3.jpg
Pau Casals va néixer al Vendrell fa més de cent anys. El seu pare també va ser músic, i com que a en Pau li agradava molt la música, li va construir un violoncel amb una carabassa buida. Això va fer que es comencés a aficionar a tocar el violoncel.

Des de ben petit va mostrar una gran passió per la música. Als vint-i-tres anys ja era músic professional i interpretava diverses peces musicals als millors auditoris del món.Era director d’orquestra, professor i compositor, i també tocava el piano i, sobretot, el violoncel.

Amb el desenllaç de la Guerra Civil Espanyola va marxar a l’exili i va residir, primer, a Prada de Conflent(França) i, després, a San Juan de Puerto Rico. Li sabia molt de greu que el general Franco hagués privat a Catalunya dels seus drets.Per això, a més de la seva extraordinària carrera com a músic. 

Pau Casals va mantenir sempre una dedicació incansable en la defensa de la pau i de la llibertat.

L’any 1963 va ser convidat per l’ONU a interpretar-hi el seu oratori El Pessebre, com a símbol de pau mundial. Va compondre també obres com l’Himne a les Nacions Unides, la Salve Regina, la cançó O Vos Omnes, etc.“I am a Catalan” és una frase extreta del discurs que va fer Pau Casals a les Nacions Unides amb motiu de l’estrena de l’Himne de les Nacions Unides. A més del discurs, Pau Casals hi va interpretar al violoncel “El cant dels ocells”, la cançó tradicional catalana que ell va popularitzar arreu del món. Una melodia que com el propi Casals deia, naixia de l’ànima del seu poble, Catalunya i que tocava com un cant de pau. Aquell dia va rebre la medalla de la PAU.

El discurs que Pau Casals va fer en agraïment a aquesta distinció i la seva posterior interpretació del cant dels ocells consten com un dels testimonis més impressionants de la seva dimensió humana.

Pau Casals va morir l’any 1973, a l’edat de noranta-sis anys, a San Juan de Puerto Rico. Actualment, les seves despulles descansen en el cementiri del Vendrell.